Lakhatást MOST!

Andi és Józsi első fél éve az új otthonukban

Jó szomszédok, kevésbé jó munkahelyek

2016. november 17. - LakhatástMOST!

2016 májusában Andi és Józsi volt az első beköltözője a Lakhatást MOST! programnak. A lakóközösséggel jó viszonyt ápolnak, a munkahelytalálás tekintetében azonban sok kihívással kell szembenézniük. Az első fél év tapasztalatairól Melinda, a Lakhatást MOST Lakásügynökség szociális munkás kollégája számol be, aki a pár segítője.

Andi és Józsi nagyon gyorsan beilleszkedtek a helyi lakóközösségbe.  Egyes szomszédokkal kimondottan jól alakul a kapcsolatuk, az egyikük egyszer még abban is segítette Józsit, hogy munkahelyet  tudjon váltani. Azonban ott sem maradt sokáig, Józsi azóta már az ötödik helyen dolgozik. Sajnos ez egy nehéz küzdelem, de szerencsére elég jól alkalmazkodik a körülményekhez, gyorsan sikerül mindig új lehetőséget találnia. Jelenleg egy olyan helyen dolgozik, ahol úgy érzi, hogy megbecsülik.

lakhatastmost_hajlaktalan_lakhatasivalsag_szocialisberlakas.jpg

A képen Andi, Józsi és szociális mentoruk, Melinda áll az új otthonuk előtti gangon.


Andinak több kihívással kell szembenéznie, hiszen egyrészt nincsen akkora rutinja a munkakeresésben, másrészt jóval korlátozottabbak a lehetőségei a női munkaerőpiacon. Sokat gyakoroljuk közösen az első telefonhívásokat, de a túljelentkezések miatt hetente akár három helyről is elutasítják. Még kell javítani a fellépésén, de persze nem csak ezen múlik. A munkaerőpiacra nehéz belépnie a többszörösen hátrányos helyzetből induló nőknek. Gyakran fordul elő, hogy hitegetéssel napokat veszít el: a munkaadó visszahívást ígér, aztán persze mégsem jelentkezik. A munkák többsége könnyű fizikai munkaként van megjelölve, de a valóságban a munkakör sok esetben komoly fizikai erőfeszítést kíván, vagy több munkaórát, mint amennyi a szerződésben van, és még sorolhatnám a ferdítéseket.

A munkahelyi viszontagságok miatt anyagi lehetőségeik most nagyon szűkösek, de eddig mindig megoldották valahogy, nem halmoztak fel tartozást a lakásban. A hosszú ‘utcás tapasztalat’ ilyenkor jól jön, hiszen Andi is sok mindent talál, amiből pénzt lehet csinálni. Jókedvüket és eltökéltségüket sikeresen őrzik, így élve túl a mindennapi nehézségeket.  _zsu0335.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5311969773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása