Lakhatást MOST!

Erzsike és Sándor - A második hajléktalan pár is otthonra lelt

"Míg be nem költöztek a lakásba, a Margitszigeten húzták meg magukat"

2016. június 29. - LakhatástMOST!

Két hónappal az első ügyfelek beköltözése  után egy újabb párnak biztosított otthont a Lakhatást MOST! Lakásügynökség,  a TESZ Magyarországért Alapítvány (TESZ) és az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) közös kezdeményezése. Az újabb beköltözésről és az azt megelőző időszakról Melinda, az ULE szociális munkatársának beszámolóját olvashatjuk.

A Lakhatást MOST! második szociális bérlakáspályázatán egy idősebb hajléktalan párt választottunk ki. Erzsikét és Sándort több éve sodorta össze az élet és azóta együtt, egymást támogatva töltik a mindennapjaikat. A pár idősebb tagja Erzsike, nehezen mozog már és több komolyabb betegséggel küzd. A hosszú ideje fennálló otthontalanság és sodródás mindkettőjüket nagyon megviselte. Míg be nem költöztek a lakásba, a Margitszigeten húzták meg magukat.

lakhatastmost_elsokentlakhatast_hajlektalanproblemamagyarorszagon.jpg

Erzsikét és Sándort több éve sodorta össze az élet és azóta együtt,
egymást támogatva töltik a mindennapjaikat.

 

Szociális munkásként egyik fő feladatom, hogy egy bizalmi viszonyt építsek ki az ügyfelekkel, és támogassam őket a társadalomba visszavezető úton. Rendszeres, közös találkozásaink alatt elsősorban a lehetőségek feltérképezése zajlik. Együtt gondolkodunk a változásokról, és arról, hogy milyen lépésekkel tudnák stabilizálni a jövőjüket.

Mint megtudtam, Erzsike és Sándor nagyon otthonosan és tudatosan mozog a szociális ellátórendszerben, és tudják használni a lehetőségeket. Pontosan tudják, hogy hova és mikor mehetnek mosni, hol tudnak egy nap egyszer meleg ételt fogyasztani, és hogy hol lehet napközben megpihenni. Ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy ne küzdöttek volna az utcán élő emberek mindennapi nehézségeivel. Szavakkal nehezen elmondható, hogy mekkora segítség lesz nekik, hogy az olyan mindennapi teendőkre, mint a mosás-tisztálkodás-főzés-alvás ezentúl nem különböző helyeken, hanem egy helyszínen, a saját lakásukban lesz lehetőség.

lakhatastmost_butor_adomany_hajlektalanoknak.jpg

A bútorokat és háztartási gépeket adományokból gyűjtjük az ügyfeleinknek.

A pár beköltözése sajnos váratott magára, mert a közmű rendszer leterhelt és az áram újra bekötése a lakásba már fél éve húzódott. Egy ingatlan átadása több hónapos előkészítést igényel, és egészen az utolsó pillanatig rengeteg  munka zajlik a háttérben. Egyes esetekben mi, az ULE szociális munkásai is beállunk a felújítási munkálatokba - ezt egyfajta csapatépítésnek fogjuk fel :)  A második ingatlan átadása előtt pár nappal kivonultunk mindannyian a lakásba és besegítettünk a fennálló szükséges javításokba, hogy ügyfeleink mihamarabb be tudjanak költözni.

Ezt a lakást a felmerült körülmények miatt szinte félkész állapotban tudták birtokba venni a bérlők, de így is nagy öröm volt Erzsike és Sándor számára, hogy végre biztonságban lehetnek és megkezdhetik közös életüket.

 




 

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1111738039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása