Lakhatást MOST!

Elsőként lakhatást!

Beszámolónk egy konferenciáról

2016. július 07. - LakhatástMOST!

Idén júniusban rendezték meg Brüsszelben a második, a hajléktalanság Európa szintű kezelésére életre hívott FEANTSA Policy Konferenciát. Ebben a bejegyzésben Vera, a Lakhatást MOST! Lakásügynökség szociális munkás kollégája osztja meg a tapasztalatait a konferenciáról, aminek idei egyik főtémája “Housing first - Elsőként lakhatást!” volt.

Az első és a második FEANTSA Policy konferencia

2010-ben az EU belga soros elnöksége Európai konszenzus konferenciát szervezett a Feantsával és az Európai Bizottsággal közösen a hajléktalanság kezelésével kapcsolatban. A cél akkor az volt, hogy összehívják a jelentős európai döntéshozókat és szakértőket, hogy a hajléktalansággal kapcsolatos európai szintű kérdésekről egyeztessenek. Az akkori találkozó végére a szervezőbizottság a következő 6 kérdést fogalmazta meg:

  1. Mit jelent a hajléktalanság?
  2. Vajon reális cél-e a hajléktalanság felszámolása?
  3. Vajon a housing-led megközelítések lehetnek a legmegfelelőbbek a hajléktalanság felszámolására, és megelőzésére?
  4. Hogyan biztosítható a hajléktalan emberek érdemi részvétele a hajléktalansággal kapcsolatos politikák és döntések megalkotásában?
  5. Milyen mértékben kell, hogy az ügyfelek jogállásuktól, és állampolgárságuktól függetlenül hozzáférhessenek az európai hajléktalanellátások szolgáltatásaihoz?
  6. Milyen elemei legyenek az EU hajléktalanság-elleni stratégiájának?

Az idei 2 napos konferencia szervezőit az vezette, hogy hisznek a 2010-es kérdések relevanciájában, és abban, hogy nem veszett el az európai szinten egyre aggasztóbban növekvő hajléktalanság visszaszorításának reménye  sem. 300 hajléktalansággal foglalkozó szakértő gyűlt össze az idei konferenciára, hogy a kérdéseket újragondolják az elmúlt ével tapasztalatai alapján.

A fő kihívásnak azt látják, hogy mit lehet tenni a változó körülmények, a gazdasági nyomás, és az európa-szerte növekvő szegénység mellett a hajléktalanság visszaszorításáért.

feantsa_policy_konferencia.jpg 

Housing first - Elsőként lakhatást!

A konferencia programjában az európai szintű kérdések megvitatása során az egyik fő cél a Housing First szemlélet helyének megtalálása volt a hajléktalanság elleni európai küzdelemben.

Elsőként lakhatást! nevű modell lényege, hogy a tartósan utcán élő embereknek állandó, önálló lakhatást biztosít. Emögött az az alapelv húzódik meg, hogy fedél alapvető emberi jog és hogy a biztos lakhatás az első és legszükségesebb lépés a hajléktalanságból és az azt körülölelő problémákból való kimászáshoz. A gondolatmenet szerint csak azután várható el az egyéntől, hogy visszailleszkedjen a társadalomba, és megoldja a személyes gondjait (szenvedélybetegség, pszichológia problémák, munkanélküliség stb.), miután fedél van a feje fölött.

A plenáris üléseken napirenden volt az egyes résztvevő államok housing first programjainak megismerése, és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatcsere, míg a kisebb workshopokon egyes jó gyakorlatokat, innovatív technikákat lehetett megismerni, illetve a hajléktalansággal kapcsolatos össz-európai problémákat, kihívásokat megvitatni. Sajnos az elmondható, hogy a Kelet- és Közép-Európai szempontok mind a plenáris üléseken, mind a workshopokon kevéssé tudtak érvényesülni. Ez amiatt is így volt, mert a plenáris témái az államilag támogatott Housing First programok voltak elsősorban, míg például Magyarországon, vagy Lengyelországban, de jellemzően más környező országokban is, ilyen programokat elsősorban civil szervezetek valósítanak meg. Itthoni példa erre a Lakhatást MOST! Lakásügynökség, ami a TESZ Magyarországért Alapítvány és az Utcáról Lakásba Egyesület közös programja. A workshopokon, a jó gyakorlatok terén azonban azt gondolom, hogy ennek ellenére is kaphattak volna teret a hajléktalansággal kapcsolatos, akár specifikusan Kelet-Európai problémák, akár olyan szempontok a felkészülés során, amik megkönnyítik a párbeszédet a különböző politikai és gazdasági környezetből érkező résztvevők között.

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3811735821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása