Lakhatást MOST!

Az adományozás útja, avagy célzott örömszerzés

A Lakhatást MOST! adományai

2017. február 05. - LakhatástMOST!

Melinda szociális munkás kollégánk írása az adományozás fontosságáról.

Az adományozásnak kezd kialakulni egy olyan iránya, amely szinte csak arra korlátozódik, hogy csak a krízis helyzetben lévők jussanak segítséghez - tehát az adományozás oka egy egyén vagy egy csoport életében beállt negatív helyzet, és az erre való reagálás. Azonban sokkal szélesebb közösségnek van szüksége támogatásra, az őket érintő pozitív ügy segítése is értékes. Természetesen mindkét irányra szükség van, de a Lakhatást MOST!-ban fontosnak gondoljuk, hogy egyre jobban terjedjen itthon az az adományozási szemlélet, amit a hosszú távú támogatás motivál. Ez a hajléktalan emberek esetében egy tartós és megfizethető bérlakás jelentheti elsősorban, a szociális munkás tartós jelenléte, és a sok pénzbeli- és nem pénzbeli adomány, amik hozzásegítik az egyént, hogy újra be tudjanak illeszkedni a társadalomba és méltóságos életet élhessenek.

A Lakhatást MOST! Program keretében tavalyi évben három pár költözött a TESZ Magyarország Alapítvány által biztosított lakásokba. Az alapítvány emellett egy félállású szociális munkás, és egy félállású koordinátor bérével támogatja a programot.

Az Utcáról Lakásba Egyesület csapata újította fel a megvett ingatlanokat. Már a felújítás során is jól érzékelhető volt, mit jelent az önkéntes munka és hogy mennyire értékes saját időt és energiát adományozni egy jó ügy érdekében. Nagyon hatékony tud lenni egy hiteles szervezet mozgósítása, és a jól kiépített önkéntes bázisnak köszönhetően nem akadnak el munkafolyamatok.

A lakásokat természetesen be is kellett rendezni, hiszen a korábban hajléktalan párok nem sok bútorral érkeztek. Az ULE-nek van egy raktára a 10. kerületben, ahova adománybútorokat gyűjtenek - innen kerültek berendezésre javarészt az új otthonok.A TESZ kisebb szállítások lebonyolítása érdekében vett egy furgont, ami ugyan nem váltja ki a nagyobb költözéseket és szállításokat, de nagy segítség a kisebb logisztikai mozgatásokhoz.

adomanyozas_magyarorszag_lakhatastmost.jpg

Andi és Józsi az adománybútorok közül válogat 2016 májusában.

A felhívásoknak és az aktív online jelenlétnek köszönhetően, a tavalyi évben sok célzott adományt tudtunk átadni ügyfeleinknek. Így lett Andinak és Józsinak asztali számítógépe, téli kabátja, karácsonyfája, telefonja, sok olyan tárgy, amit azóta is használnak. Erzsi és Jenő legutóbb Kanadából kapott utalványokat, továbbá készpénzt a TESZ-től, ahogy minden Lakhatást MOST! ügyfél karácsonyra. Sok helyen okozott gondot a fűtés ezen a kemény télen. Erzsikének és Sándornak  tűzifát adományoztak a napokban, mert sajnos korábban csak vizes fához jutottak hozzá.

A közösségi adományozás nagyon hatékony módja a segítésnyújtásnak, jó példa erre az adhat.hu, ahol már az ULE-nek is volt sikeres gyűjtése az adjuk össze kezdeményezéssel. Ezen az oldalon tematikus rendben lehet böngészni, kinek milyen kezdeményezése van. Szerencsére az internet világában könnyű eligazodni, így sokféle felület és lehetőség adott arra, hogy elköteleződjünk jó ügyek mellett.



A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8812185560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása