Lakhatást MOST!

Elsőként Lakhatást európai gyakorlatok 1. - Glasgow-i program

2016. december 14. - LakhatástMOST!

Új sorozatunkban európai, Elsőként Lakhatást szemléletű programok tapasztalatait villantjuk fel röviden. Az első bejegyzésben Kovács Vera, a Lakhatást MOST! Lakásügynökség szociálpolitikus kollégája ismerteti Glasgow városának gyakorlatát a Feantsa gyűjtése nyomán.

Az Elsőként Lakhatást szemléletről már egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Viszonylag egyszerű alapgondolatból indul ki: A lakástalanság, hajléktalanság legjobb megoldása, ha tartós és biztonságos lakhatáshoz segítjük az erre rászorulókat. Az eredeti Elsőként Lakhatást szemlélet az Egyesült Államokból indul, és éppen a legsérülékenyebbek, az utcán élő, szerhasználó, vagy pszichiátriai beteg hajléktalan emberek számára dolgozta ki Sam Tsemberis pszichiáter. Az eredmények magukért beszélnek: a programba bekerülők túlnyomó többségben megőrzik a lakhatásukat, és sokkal nagyobb egyéni fejlődésen mennek keresztül, mint egy, hasonló összegből megvalósuló, más szemléletű programban.

Szerencsére a szemlélet Európában is egyre nagyobb teret hódít. Ennek köszönhető, hogy az európai hajléktalanelllátók ernyőszervezete, a Feantsa is zászlójára tűzte a szemlélet terjesztését, és a létező európai gyakorlatok megismertetését, a tapasztalatok összegzését.

elsokentlakhatast_europaigyakorlatok.png

A létező európai Elsőként Lakhatást gyakorlatokat összesítő honlap kezdőlapja.

Mi magunk a Lakhatást Most! Lakásügynökségben szintén hiszünk abban, hogy bár rengeteg embernek van ma Magyarországon szüksége tartós és biztonságos bérlakásra, ez alól az utcán élők sem jelentenek kivételt. Ezért lett az ügynökség első 3 bérlője korábban közterületen, saját kunyhóban élő család.

Az Egyesült királyságban több Elsőként Lakhatást szemléletű lakhatási program került megvalósításra az elmúlt években, minden városban a helyi sajátosságokra fókuszálva. Nem ritkaság, hogy egyes innovatív ötleteket civil szervezetek kezdeményeznek, majd a sikeres megvalósítás után emelik be ezeket a kormányok a szociális ellátások támogatható körébe. Ez történt Skóciában, (ahol a lakásügynökségek működésének is van már története - erről később szintén írunk majd) ahol a  Glasgow-i  Housing First Turning Point nevű szervezet fogott bele az Elsőként Lakhatást szemlélet helyi adaptálásába. A program szakmai kidolgozását a szervezet vállalta magára, de a megvalósítást a város önkormányzata is támogatta. A célcsoportot annak mentén alakították ki, hogy elszaporodtak a hajléktalan emberek körében a droghasználathoz köthető halálesetek egyes városrészekben, így a programban a legproblémásabb helyzetű embereket karolták fel.

glasgow_elsokentlakhatast_feantsa.jpg

2015-ben Glasgow-ban 34 ügyfél került be a programba.

Csak a tavalyi (2015) évben Glasgow-ban 34 ügyfél került be a programba, amely nemcsak lakhatást nyújtott számukra, hanem tapasztalati szakértők és szociális munkások is támogatják a bérlőket problémáik megoldásában. Ez tulajdonképpen az Elsőként Lakhatást szemlélet lényege: a biztos lakhatás jelenti azt a kiindulópontot, aminek mentén a rengeteg problémával küzdő ügyfelek visszatérhetnek a társadalomba.  A Glasgow-i gondozás nagyon intenzív. Amellett, hogy a bérlők heti kétszer találkoztak a program sorstárssegítő munkatársaival, az egészségügyi, pszichiátriai, és más szükségleteik ellátására is egy szükség szerint rendelkezésre álló szakmai team áll rendelkezésükre. A sorstárssegítés gondolata nagyon fontos egyes sérülékeny csoportok esetében: Magyarországon is sok esetben vesznek részt kigyógyult függők rehabilitációs munkában. Ugyanakkor idehaza a hajléktalan embereket lakhatáshoz segítő programokban, így nálunk is az esetfelelős szociális munkások jelenléte a legjellemzőbb megoldás. A hajléktalanságból kijutott emberek sorstárssegítői munkája ugyanakkor egy fontos jó gyakorlat, aminek a beemelésén már mi is elkezdtünk dolgozni.  

A Glasgow-i program kidolgozói nagyon sikeresnek értékelik működésük első évét, de természetesen a hosszú távú tapasztalatok levonásához idő kell. A programról bővebben:

http://www.turningpointscotland.com/whatwe-do/homelessness/glasgow-housing-first/

Források:

http://housingfirstguide.eu/website/wp-content/uploads/2016/04/United_Kingdom.pdf

http://housingfirstguide.eu/website/

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6312047811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása