Elindult a Lakhatást MOST! Lakásügynökség

2016. május 02. - Lakhatást MOST!

A Lakhatást MOST! Lakásügynökség a TESZ Magyarországért Alapítvány (TESZ) és az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) közös kezdeményezése. A projekt keretében a lakhatási problémákkal, különösen a hajléktalansággal foglalkozunk: miközben eseti szinten lakhatáshoz segítünk korábban hajléktalan bérlőket, egy terjeszthető, fenntartható modellt is kínálunk a lakhatási válság kezelésére, a bérlakásállomány növelésével. A TESZ által biztosított ingatlanokat az ULE szociális bérlakásokként hasznosítja, amivel rámutatunk arra, hogy lakásügynökségekbe szerveződve sok, ma a piaci kockázatok miatt még üresen álló ingatlan hasznosítható lehetne akár szociális, akár piaci alapon.

lakhatast_most2.png

LAKHATÁSI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON

A biztos lakhatás az emberi méltóság megőrzésének alapvető feltétele. A konyhát kisöpörni, a falat kifesteni, lemosni az ablakokat: magától értetődő dolgok a többség számára, és épp a hiányuk teszi ezeket elengedhetetlenül fontossá annak a 30 ezer embernek a számára, akiknek mindez csak álom, mert hajléktalanságban élnek: utcán, szállón, kunyhóban, vagy romházban. Mindeközben országszerte 400 ezer lakás áll üresen, egy részük használható állapotban. Az üres lakások negyede a fővárosban van, és itt él a hajléktalan emberek körülbelül fele is. Ezek hatalmas számok, és rendszerszintű megoldást igényelnek.

Ha nehezen hasznosítható, felújításra szoruló, üres ingatlanát szívesen bízná a Lakhatást MOST! Lakásügynökségre, hogy a céljainknak megfelelően hasznosítsuk, ide is írhat: info@lakhatastmost.hu - Köszönjük a bizalmat!

ÁTLÁTHATÓ PÁLYÁZATI RENDSZER

A TESZ Magyarországért Alapítvány eddig 4 lakás megvásárlása mellett kötelezte el magát. A program további kiterjesztése a közösségi támogatás sikerességén, a modell fenntarthatóságának értékelésén múlik. A TESZ 3 db lakást bocsátott eddig az Utcáról Lakásba Egyesület rendelkezésére, hogy a szakmai szervezet átlátható pályázati rendszeren keresztül válassza ki a lakások bérlőit. Emellett 1 félállású szociális munkás, és egy félállású koordinátor bérével támogatja a programot. Az első lakók április közepén költöztek be a legelőször elkészült lakásba. A második lakás felújítása május elején fejeződik be, a pályázatot már erre a lakásra is meghirdettük. A harmadik lakást a héten vettük át, a pályázatot a kisebb felújítások után írja majd ki a Lakhatást MOST! Lakásügynökség.

Az RTL Híradójának beszámolója a kezdeményezésről és a hétvégi önkéntes napunkról a lenti képre kattintva is elérhető.

most_rtl_scs2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr478680768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.