Lakhatást MOST!

Elsőként Lakhatást európai gyakorlatok 3. - Barcelona

Mi a közös Budapestben és a katalán főrvárosban?

2017. március 11. - LakhatástMOST!

 A Feantsa az Európai hajléktalanellátók szakmai ernyőszervezete, ők működtetik a Housing First Guide Europe nevű oldalt. Széleskörű jó gyakorlat gyűjteményükből most harmadik példaként Spanyolországból, Barcelonából villantunk fel egy programot, ami nagyban hasonlít a mi működésünkhöz. Kovács Vera munkatársunk írása.

Először azonban szóljunk néhány szót a körülményekről. Spanyolországban is lakhatási válsággal küzdenek, csakúgy, mint mi itthon. Ott ennek fő oka a hitelválság, aminek hatására családok ezrei kerültek az otthonuk elvesztésének fenyegetettségébe. Azonban ott ennek a helyzetnek az eredményeképpen egy rendkívül erős lakhatási mozgalom kelt életre. Ez a Plataforma de Afectados por la Hipoteca, rövid és ismert nevén a PAH. Barcelona polgármestere pedig immár 2 éve nem más, mint Ada Colau, a PAH jelöltje. (Ha olvasóink közül valaki tud spanyolul, itt tanulmányozhatjátok Colau a kilakoltatások megállításának szükségességéről, és ennek lehetséges módjairól szóló cikkét.)

adacodeau_housingfirst.jpg

Ada Colau - lakhatási aktivistából lett polgármester Barcelonában

A Hábitat az első  spanyol Elsőként Lakhatást szemléletű programként 2014-ben, már a mostani polgármesternő megválasztása előtt indult el. A spanyol lakáshelyzet sajátosságait beépítve kínál lakásmegoldásokat hajléktalan embereknek: a lakásállományt vegyesen biztosítják önkormányzati, és magántulajdonból. Ehhez érdemes tudni, hogy Spanyolország az EU egyetlen olyan országa, ahol hazánkhoz hasonlóan mindössze 2 százalék körül mozog az önkormányzati szociális bérlakások aránya az ingatlanállományon belül. Így könnyen megérthetjük ennek a programnak a küzdelmeit is.

A Hábitat program 3 városban 38 ember számára biztosít lakhatást, Barcelona mellett Malagában és Madridban működik. A programban a legtöbb hasonló szemléletű kezdeményezés sorába illeszkedve csak magas ellátási szükségletű ügyfelekkel dolgoznak, így működik az Utcáról Lakásba Egyesület, és a Lakhatást Most! Lakásügynökség is. A magas ellátási szükséglet azt jelenti, hogy ha valakinek a szükségletei nemcsak egy fő probléma azonosításával határozhatóak meg. Tehát például a tartós közterületen élés mellett egészségügyi, munkaerőpiaci, mentális, vagy függőségi problémái is lehetnek az Elsőként Lakhatás programba bekerülő ügyfeleknek.

Érdemes itt feleleveníteni az Elsőként Lakhatást szemlélet 8 alapelvét, ezekről bővebben itt olvashattok angolul, amelyet a spanyol programok, igaz, az eredeti, New Yorki gyakorlatoktól eltérő módszerekkel dolgozva, de munkájuk során szem előtt tartanak:

Az Elsőként Lakhatást szemlélet 8 alapelve:

  1. A lakhatás alapvető emberi jog
  2. A programban résztvevők döntésképességének tiszteletben tartása
  3. A lakhatás és a szolgáltatások nem köthetőek össze, egyik a másiknak nem feltétele
  4. Rehabilitációs szemléletmód
  5. Ártalomcsökkentés
  6. Képessé tétel - Ügyfelek bevonása a folyamatokba, kényszer nélkül
  7. Személyközpontú fejlesztési terv
  8. Rugalmas támogatás mindaddig, amíg szükséges

Elsőként Lakhatást szemléletnek a Feantsa csoportosítása szerint két gyakorlati megközelítése van: az intenzív esetkezelő szemléletű (angol rövidítése ICM) munkában az ügyfeleket a szociális munkás hozzájuttatja minden szükséges információhoz, amelyek hozzásegíthetik őt a problémái megoldásához, a második, (angolul ACT betűszóval rövidített) megközelítésben a programon belül kapják meg az ügyfelek a szükséges szolgáltatások körét. A spanyol programok az első, ICM szemléletmód szerint működnek, ahogy mi is itthon - más típusú működést anyagi, és kapacitásbeli korlátok miatt sem tudunk jelenleg megfontolni, de ahogy a spanyol program munkatársai, úgy mi is azt gondoljuk, hogy az ügyfeleink túlnyomó része számára ez a szociálismunkás módszertan a képessé tétel részeként is működik. Az Elsőként Lakhatást szemléletben alkalmazott támogatói gyakorlatokról bővebben a HF Guide 3. fejezetében olvashattok

housing_first_barcelona_elsokentlakhatast.jpg

Egy szakmai nap plakátja a barcelonai egyetemen. 
A téma: Housing First.

A barcelonai programot egy városi koordinátor fogja össze, aki (adminisztratív munkatársak mellett) 2 fő szociális munkással dolgozik. Ezek a munkatársak a szociális munka mellett felnőttképzésben is jártasak. Ahogy az ICM modellből következik, sok problémára nem a kis szakmai csapat fog tudni az ügyfeleknek megoldást nyújtani, hanem csak támogatják azon az úton, amelynek során megtalálják az adott helyzetekre az ideális megoldásokat.

Az ügyfelek a következő támogatást kaphatják:

  • ügyintézési tanácsadás pénzbeli ellátásokkal kapcsolatban
  • a közművekkel és közszolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadás, és egyes esetekben támogatás
  • támogatás és tanácsadás a lakásfenntartással kapcsolatban
  • családi kapcsolatfelvétel
  • a környezetbe való beilleszkedéssel, a szomszédságba való beilleszkedéssel kapcsolatos tanácsadás és támogatás
  • támogatás a mindennapi élettel, tanulással, álláskereséssel kapcsolatos döntésekben és alkalmazásukban.

Ahogy az a program megközelítéséből és a fenti szolgáltatáslistából is fakad, az egészségügyi, függőségi, és sok más problémával az ügyfeleket a munkatársak külső szakértők felkeresésében tudják segíteni, de sok szakmai partnerséggel is jár ez a munka.

A barcelonai program első 2 évének kiértékelése alapján a szociális munkában sikereket értek el, és számításaik szerint a központi ellátórendszernél kisebb költségvetésből.

Különösen izgalmas volt olvasni a programról amiatt, mert a működésében fellelhetők a mi saját munkánk alapelvei. Remélem, nektek is tetszett. Ha van olyan európai ország, ahol kíváncsiak vagytok, hogy működik-e Housing First program, szívesen utánanézünk :)



A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7012329665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása