Lakhatást MOST!

Hogyan segíthetsz? (2. rész)

2016. június 06. - Lakhatást MOST!

Kétrészes blogbejegyzésünk első részében vázoltuk, miért gondoljuk, hogy a jelenlegi lakhatási válságban új utakat kell keresni ahhoz, hogy mindenkinek lehessen otthona, ami a hajléktalan emberek esetében a társadalomba való visszatérés egyetlen alapja lehet. Most, a második részben arról írunk, hogy mit tehetsz azért, hogy ez a lehetőség minél több ember számára elérhető legyen.

Először is, segíts a környezetedben élő hajléktalan embereknek közvetlenül is, de ha ezt bármiért nem tudod megtenni, segíts egy szervezetnek, hogy segíthessenek nekik - mi is ilyenek vagyunk! Ha pedig azért szeretnél tenni, hogy egy élhető, és valós kiutat mutathassunk a hajléktalanságból egyre több embernek, akkor végképp jó helyen jársz, mert mi elsősorban ezen dolgozunk.

0. Érdeklődés, odafigyelés
A legfontosabb: járj nyitott szemmel, és jussunk az eszedbe! :) Ha szeretnél nekünk segíteni, és erre saját ötleted van, vagy a szakértelmedet szeretnéd felkínálni, mindenképp írj nekünk, hiszen mi most csak azokat a lehetőségeket tudjuk felsorolni, amik nekünk eszünkbe jutottak.
 
1. Szolidaritás, önkéntesség
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, sok dologra van szükségünk. A legelső (és a legfontosabb, mert ez nemcsak nekünk segít, hanem mindenkinek) az összefogás, a szolidaritás. Önkéntesek segítik a munkánkat, elsősorban a programba bevont lakások felújításán dolgozunk együtt. Lehet önkéntesként segíteni az építkezéseinken - így akár egynapi munkával is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy addig hajléktalan család beköltözhessen leendő otthonába. Segíthetsz továbbá önkéntesen szervezési munkákkal, írással-fordítással, vagy, ha máshoz értesz, azzal is!

2. Adományozás
A második dolog, amiben szinte mindenki segíthet, az, hogy a folytonos működésünket adománnyal támogatod. Támogathatsz minket a Lakhatást MOST! Lakásügynökség bankszámlaszámán, illetve időközönként közadakozás keretében is, egy adott célkitűzéshez kapcsolódva. A Lakásügynökség adományok fogadására létrehozott bankszámláját az Utcáról Lakásba Egyesület tartja fent - bankszámlaszám: 16200223-10046247. Adományozhatsz építőanyagokat, vagy háztartási gépeket is - ha így tennél, akkor kereshetsz minket a Facebook oldalunkon, vagy írhatsz közvetlenül az info@lakhatastmost.hu címre is. Elsősorban építőanyag, és háztartási gép felajánlást várunk jelenleg, de egyeztetés után jó állapotú bútort is tudunk fogadni raktárunkban.

lakhatast_most0.png

3. Lakáskeresés
A Lakhatást MOST! Lakásügynökség kiépülését támogathatod azzal is, ha hasznosítható lakásokat, esetleg telkeket keresésében veszel részt! Ha tudsz olyan ingatlanról, ami üresen áll, mert a tulajdonos valamiért nem tudja hasznosítani (pl. mert külföldön él, sok a dolga, vagy nem jutott még eszébe, hogy mihez kezdjen vele), akkor hívd fel a figyelmét erre a lehetőségre, hozz minket össze, hátha megegyezhetünk, és mindenki jól járhat: egy rászoruló család kedvező árú albérlethez juthat, míg a használat közben az adott ingatlan karbantartásra, adott esetben akár felújításra is kerülhet, hosszú távú hasznosítás mellett. Ez manapság Budapesten, ahol százezer lakás áll üresen, elég kézenfekvő megoldásnak tűnik, ugye?

4. Munkalehetőség ügyfeleink számára
Ha tudsz olyan munkalehetőségről, amit az ügyfeleink végezhetnének, szólj! Igaz, vannak a bérlőink közt, akiknek már van munkájuk, és olyanok is, akik nyugdíjasok, de a Lakhatást MOST! Lakásügynökségnél azon dolgozunk, hogy minél több. lehetőleg állandó, esetleg alkalmi munkához juthassanak bérlőink.

5. Terjeszkedés
Budapesten kívüli szociális munkás, vagy aktivista vagy? Segíts nekünk megalapítani a Lakhatást MOST! Lakásügynökség vidéki fiókjait, mi pedig segítünk neked módszerekkel, ötletekkel, abban, hogyan juttathatsz településeden biztos lakhatáshoz hajléktalan embereket, családokat.

6. Vállalati felelősségvállalás
Ha a cégednél kerestek felelősségvállaláshoz partnereket, akkor ajánlj minket: sokszínű és izgalmas önkéntes munka-lehetőséget, vagy más, tematikus programot tudnak szervezni az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársai, amivel a Lakhatást MOST! Lakásügynökség megerősödését, és családok lakhatását támogathatjátok, legyen az akár céges önkéntesnap, adománybuli, vagy más ötlet.

+1: Beszélj rólunk!
Ha tetszik a kezdeményezés, egyetértesz céljainkkal, de úgy érzed, hogy ezek közül a lehetőségek közül semmelyik sem fér most bele, akkor meséld el barátaidnak, vagy beszélj rólunk a munkahelyeden, hátha más kedvet kap, hogy segítsen! Első lépésként kövesd az oldalunkat és osszd meg ismerőseiddel posztjainkat a Facebookon!

Köszönjük szépen!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr18784036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drong Erzsébet 2016.06.07. 15:30:30

Nekem sincs lakásom,a bank eladta,bárhova fordulok segitségért elutasitanak,hol a kiút ?választ kapok ?
süti beállítások módosítása