Lakhatást MOST!

Hogyan segíthetsz? (1. rész)

2016. május 26. - Lakhatást MOST!

Miért és hogyan segíthetsz nekünk, ha a hajléktalansággal kapcsolatban rendszerszintű változást szeretnél?

Kétrészes bejegyzésünk első részében vázoljuk, hogy miért gondoljuk, hogy új utakat kell keresni a hajléktalan emberek társadalomba való visszatéréséhez, majd a második részben arról írunk, hogy mit tehetsz azért, hogy ez megvalósulhasson.

1. rész

Ma Magyarországon, különösen a nagyobb városokban, és elsősorban Budapesten egy megszokhatatlan helyzet vált megszokottá: rengetegen élnek közterületen. A Város Mindenkié Csoport útmutatójában az érintettek és szövetségeseik közösen összegyűjtötték, hogy milyen sokféle segítségre lehet szüksége egy hajléktalan embernek. Közvetlen veszélyben lévő ember esetében hívható a diszpécserszolgálat, akik szociális munkás segítséget küldenek. Ma az ellátórendszer is főként ezekre a krízismegoldásokra van berendezkedve.

A hajléktalan-ellátás legfőbb intézményei az utcai gondozó szolgálatok, az éjjeli menedékhelyek, és az átmeneti szállók. Az átmeneti szállókon is csak jellemzően egy évig bérelhetnek helyet a rászorulók, tehát ha valakinek letelik az ideje, akkor az ellátórendszerben nincs további megoldás. Nincs olyan támogatott lakhatási lehetőség, amely segíthetné az érintetteket a társadalomba visszavezető úton. Miközben a hajléktalan-ellátásban dolgozók közül egyre többen értenek egyet abban, hogy a szociális munkának nem a célja, hanem az egyetlen reális kiindulópontja lehet a biztos lakhatás. Ez a hajléktalan emberek esetében egy tartós és megfizethető bérlakást jelenthet.

_zsu0438.jpg

A KSH statisztikái szerint országosan négyszázezer, a fővárosban pedig százezer lakás áll üresen. A TESZ Magyarországért Alapítvány és az Utcáról Lakásba Egyesület közös programja, a Lakhatást MOST! Lakásügynökség ehhez a helyzethez alkalmazkodva jelenít meg új irányt. Célunk, hogy magánkézben lévő, üresen álló lakásokat hasznosítsunk szociális bérlakásokként. A projekt keretében a lakások kezelését, karbantartását, a kiadással járó munka átvállalását tudjuk biztosítani –hosszú távú bérletért és kedvezményes bérleti díjért cserébe. 

Bejegyzésünk második részében olvashatsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a Lakhatást MOST! Lakásügynökség munkáját és hosszú távú működését segítsed, vagy akár egy-egy beköltöző párt és családot támogass. Addig is minden kérdést, megkeresést szívesen fogadunk az info@lakhatastmost.hu e-mail címen.

Kovács Vera

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr978749532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása