Lakhatást MOST!

Kikből lesznek bérlők?

Röviden a lakások pályáztatásáról

2016. május 03. - Lakhatást MOST!

Először is fontos leszögezni, hogy a lakhatási válság nagyon mély, sajnos rengeteg embernek lenne szüksége segítségre Magyarországon ahhoz, hogy megfizethető és biztonságos lakhatása legyen.

A Lakhatást MOST! Lakásügynökséget azért hoztuk létre, hogy eseti fellépéssel modell értékű megoldási lehetőséget teremtsünk arra, hogy az országosan üresen álló, közel négyszázezer ingatlan többségét jelentő magánlakások köréből is minél több ingatlan kerüljön hasznosításra, lehetőleg szociális bérlakásként.

lakhatast_most3.png

A Lakhatást MOST! Lakásügynökség kezelésébe kerülő lakásokat a célcsoport megjelölésével, pályázatok útján adjuk ki. Mivel azt gondoljuk, hogy az ellátórendszer hiányosságai és az önkormányzati lakáspályázatokon tapasztalható diszkriminatív kiírások miatt a közterületen élő hajléktalan emberek azok, akik a legnehezebben jutnak lakáshoz (hiszen a többség számára a piaci albérletek nem megfizethetőek), az első 4 lakást hkifejezetten hajléktalan emberek számára hirdetjük meg. Később célunk azonban más, különösen sérülékeny csoportok számára is hasonló lehetőséget teremteni. Ilyennek tartjuk például a lakástalan nyugdíjasokat, a fogyatékos személyeket, vagy a családok átmeneti otthonaiban élőket. A lakhatás biztosítása mellett ügyfeleinket szociális munkások támogatják a társadalomba visszavezető úton. Hiszünk benne, hogy a biztos lakhatás ennek alapvető feltétele.

A TESZ Magyarországért Alapítvány által biztosított, felújított lakásokat a Lakásügynökség első pályázataink keretében az Utcáról Lakásba Egyesület partnerei, és a fővárosban dolgozó hajléktalanellátó szervezetek körében hirdette meg. Mikor az adott pályázat határideje lejár, az ULE szociális munkás kollégái meghallgatják azokat a jelentkezőket, akik a kiírásnak megfelelnek, és az előre meghatározott kettős értékelési rendszer szerint választják ki a nyertes pályázót, aki a Lakhatást MOST! bérlője lehet.

Az értékelés során elsősorban az ügyfél helyzetét és sérülékenységét, illetve megbízhatóságát, és helyzetének fenntarthatóságát vizsgáljuk meg. Ez azt jelenti, hogy azokat igyekszünk bérlakáshoz jutattni, akiknek erre nincs más lehetőségük. Így előnyt élveznek, akiknek egészségi vagy családi állapotuk miatt nehéz ellátórendszeri helyet találniuk, azonban készségeik és szándékaik adottak ahhoz, hogy egy alacsony bérű lakást fenntartsanak.

Az első lakáspályázatunkon így választották ki az ULE szakemberei Andreát és Józsefet. Tudni kell, hogy az ellátórendszerben kevés "páros" elhelyezési lehetőség van, így sokan azok közül, akik hajléktalanként is a partnerükkel szeretnének élni, kunyhóba, vagy utcára szorulnak. Andrea és József is sokáig éltek az utcán, azonban számukra megoldást jelent a Lakhatást MOST! Lakásügynökség által biztosított, méltányos bérű lakás, mivel jelenleg is mindketten dolgoznak. A frissen beköltözött pár az "arcát is adta" a történethez, hogy más hajléktalan embereknek is segíthessenek ezzel, amit ezúton is köszönünk, ez azonban a kiválasztás során természetesen nem feltétel.

lakhatast_most5.png

Eddig két lakáspályázatunk zárult le, a napokban fogjuk közzétenni a harmadikat.

Ha bármilyen kérdés felmerül a munkánkkal kapcsolatban, vagy valaki esetleg üres lakásának hasznosításán gondolkodik, itt is várjuk az üzeneteket: info@lakhatastmost.hu - Köszönjük az érdeklődést!

A bejegyzés trackback címe:

https://mostlakunk.blog.hu/api/trackback/id/tr138683800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása